Cuma, Nisan 30, 2010

LYS Sınav Ücreti

LYS'ye başvuracak adayların, girmek istediği her bir sınav için 20 TL ücret ödemesi gerekiyor. Ödemeler, T.C. Ziraat Bankası, T. Vakıflar Bankası, T. Halk Bankası, Akbank ve T. Garanti Bankası şubelerine yapılabilecek.

LYS'ye başvuracak adayların, beş kategoride yapılacak LYS'den hangilerine hangi ilde gireceğine karar vermesi, sınav ücretini yatırması ve başvurularını bireysel olarak internetten veya başvuru merkezlerinden yapmaları gerekiyor.

İkinci aşama sınavları, 81 il merkezi ile Lefkoşa'da gerçekleştirilecek. Adaylar bu iller arasından tercih yapacak. Adaylar, girmek istedikleri LYS'lerin hepsine aynı merkezde girecekler. Adaylar 2 il tercih edebilecek.

Sınava Ankara, İstanbul ve İzmir'de girmek isteyen adaylar, bu illerden ayrıca bölge tercihi de yapacaklar.

-''BAŞVURU SÜRESİ UZATILMAYACAK''-

ÖSYM Başkanı Yarımağan, LYS'ye başvuru süresinin uzatılmayacağını belirterek, ''Bu nedenle adayların hangi LYS'ye gireceklerine kesin karar vermeleri ve süresi içinde başvurularını yapmalarını önemle hatırlatıyoruz'' dedi.

Yarımağan, başvurusunu internet üzerinden yapmak isteyen adaylara da şu uyarı ve önerilerde bulundu:

''İnternet kullanımında çok deneyimli olmayan bazı adaylar işlemleri tamamladıklarını sanarak işlemleri bitiriyorlar oysa tamamlamamış oluyorlar. Tercihleri gerçekleşmiyor veya başvuruları yapılmamış oluyor.

Adaylara, eğer internet kullanımında deneyimli değillerse, kendilerine güvenmiyorlarsa başvurularını bir okuldan yapmalarını öneriyoruz. Bireysel başvuru yapan adayların, 'Başvurunuz sistem tarafından başarıyla kabul edilmiştir' yazısını görmeleri ve bir çıktı almaları gerekmektedir. Bunları yapmayan adayların başvurusu tamamlanmamış veya hiç yapılmamış olabilir. Daha sonra mağdur olurlar.''



''GEÇEN YILA GÖRE KONTENJANLARDA ARTIŞIN ÇOK OLMAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM. ÖRNEĞİN GEÇEN YILA GÖRE 50 BİN ARATABİLİR. AMA BİRKAÇ YÜZ BİN ARTAMAZ ARTIK''

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin kişiden en az 900 bininin bir yükseköğretim programına yerleşeceğini bildirdi.

Yarımağan, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına ilişkin bilgi verdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

''Bu sene ilk kez uygulanan bu sınav sonuçları geçen seneki sınavlara göre daha mı iyi?'' sorusu üzerine, bu konuyu ayrıntılı değerlendirmediğini belirten Yarımağan, şunları söyledi:

''Ancak ilk değerlendirme şunu gösteriyor, bu yıl sınava başvuran aday sayısı geçen yıla göre daha fazla. Bu fazlalığın içinde meslek liselilerinin oranı biraz daha fazla. Yani önceki yıllarda mezun olup meslek liselerinden bu sene sınava giren bir kitle var. Meslek liselerinin başarı düzeyinin düşük olmasında bu kitlenin etkili olduğunu tahmin ediyorum.''

ÖSYS'deki sınavların bir sıralama sınavı olduğunu belirten Yarımağan, bu sıralama sınavının sınıf geçme sınavı olmadığını, esas değerlendirmenin Lisans Yerleştirme Sınavı'nda(LYS) yapılacağını söyledi.

YGS'nin bütün adayların gördüğü derslerle, ilköğretim ve ortaöğretim 9. sınıfta okutulan derslerle ilgili olduğunu vurgulayan Yarımağan, ''Dolayısıyla meslek liselilerine de hitap eden bir sınav bu. Ancak meslek liseliler, dört yıllık meslek lisesi eğitimlerinde teorik dersler yanında pratik derslere daha çok ilgi gösterdikleri için onların başarısı düşüyor bir miktar. Düşmesinin doğal olduğunu söylüyorum. Liselerin bu sınavda meslek liselerinden daha başarılı olmaları beklenir. Ancak aradaki bu farkın, ben bu kadar olmamasını... Örneğin 180 puanı geçme oranı liselerde yüzde 90 iken meslek liselerinde yüzde 64. Yani bu yüzde 64'ün biraz düşük olduğunu söyledim'' dedi.

-''BU YIL KULLANACAĞIMIZ SALONLAR ELİMİZDEKİ MEVCUT SALONLARDIR''-

Bir gazetecinin ''Sınav merkezlerinin artırılıp artırılmayacağına'' ilişkin sorusu üzerine Yarımağan, sınav merkezlerinin belirlenmesinin oldukça uzun bir çalışma gerektiren işlem olduğunu ifade etti. Yarımağan, ''Yeni bir sınav merkezi eklenmesi, o sınav merkezindeki tüm salonların bilgilerinin bilgisayara aktarılması, bunu yıl başlarında yapıyoruz. Dolayısıyla bu yıl kullanacağımız salonlar elimizdeki mevcut salonlardır'' dedi.

''İkinci sınavda sıkıntı olacağını düşünmüyoruz'' diyen Yarımağan, ikinci sınavda sınava girecek aday sayısının fen bilimleri sınavında 300 bin, sosyal bilimler sınavında 400 bin, matematik sınavında 500-600 bin, en çok adayın gireceği edebiyat sınavında ise 700 bin dolaylarında olacağının beklendiğini belirtti. Yarımağan, şöyle devam etti:

''Dolayısıyla 700 bin dolayındaki aday için 81 il merkezindeki kapasitenin yeterli olacağını düşünüyoruz. Adayların, istisnalar hariç, sınava birinci tercihlerinde gireceğini düşünüyoruz. Sayın YÖK Başkanı'nın söylediği çalışmaları gelecek sene için yapacağız. Gelecek sene ÖSS'de adayların daha çok birinci tercihlerinde sınava girmesini sağlamak için sınav kapasitesini bir miktar artırmaya çalışacağız. Özellikle kapasitenin yetersiz olduğu Suriye-Irak sınırındaki illerimiz diyorum ben, Hakkari'den başlıyor Gaziantep'e kadar devam ediyor. O illerimizin tümünde bir sıkıntı var. O illerimizin il merkezindeki kapasitesini bir miktar yükseltmek, gerekiyorsa da birkaç ilçeyi eklemek suretiyle gelecek sene için bir hazırlık yapacağız. Ama bu sene mevcut salonları kullanacağız.''

Hiç yorum yok:

ÖSYM ve diğer eğitim haberleri