Cuma, Nisan 23, 2010

Van ve Hakkari'de ÖSYM'ye Tepki

Van ve Hakkari'de 10 bin öğrencinin YGS sınavında kendi tercihleri dışında başka illere gönderilmesi Van'da yapılan kitlesel basın açıklaması ve yürüyüşle protesto edildi.


ÖSYM'nin bu yıl yapılan YGS sınavında Hakkari ve Van'dan 10 bin öğrenciyi sınav yeri olarak uzak batı illerine göndermesini protesto etmek amacıyla Dershane ve Lise öğrencileri tarafından yapılan protesto yürüyüşü mavi plaza önünden başladı. Yürüyüşe BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş, Eğitim Sen Van Şube Başkanı Lezgin Botan, STÖ temsilcileri, öğrenciler ve veliler katıldı. Yürüyüşte, "Asıl hırsızlar, bize hırsız muamelesi yapmaktan vazgeçin", " Eğitimi siyasallaştırma, engellesen de kazanacağız", "Doğunun çocukları bu ülkenin üvey evlatları mı?" , "Genç beyinleri köreltmeyin" ve " Öğrenciyi Strese Yönlendirme Merkezi (ÖSYM)" yazılı dövizler açan grup basın açıklamasının yapılacağı Sanat Sokağı'na kadar yürüdü.



'ÖSYM BAŞKANI YANLIŞ BEYANDA BULUNARAK KAMUOYUNU YANILTIYOR'


Basın açıklamasını yapan Dershane öğrencisi Aysel Özdemir, Van'dan yaklaşık 20 bin kişinin YGS sınavına katılmak için başvurduğunu belirterek, bunlardan 10 bin öğrencinin sınav yeri olarak Erzurum, Malatya, Uşak, Tokat, Muş, Bitlis ve Ağrı gibi illere gönderildiğini söyledi. ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağa'nın uygulamayı 'İllerin sınav kapasiteleri yetersiz' diyerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yanlış beyanda bulunduğunu kamuoyunu yanıltmayı amaçladığını kaydeden Özdemir, yaptıkları çalışmalar sonucunda Van ve ilçelerinde 45-50 ilköğretim okulu ve lisenin sınav için kullanılmadığını tespit ettiklerini ifade etti.

Bu uygulamayı hazırlayanın yaptığı açıklamalarla İlber Ortaylı'dan kaynaklandığını kaydeden Özdemir şöyle konuştu : " Bu durumu yaratan açıklamanın sahibi İlber Ortaylı'yı ve uygulayan ÖSYM Başkanı Yarımağan'ı, Van halkı, öğrenciler, veliler, dershane öğretmenleri ve destek sunan sivil toplum kuruluşları olarak kınıyoruz."

'ANAYASA PAKETİNE ANADİLDE EĞİTİM MADDESİNİ KOYUN'


Özdemir'in ardından söz alan BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, öğrencilere yapılanın büyük bir haksızlık olduğunu söyledi. Bu konunun takipçisi olacaklarını ve konuyu meclis gündemine taşıdıklarını belirten Üçer, " Bu aileler ve öğrenciler üzerinde büyük bir stres oluşturmuş, aileleri maddi olarak zorlamıştır. Bu sınav sistemi kaldırılmalıdır, bütün uygar ülkelerde uygulanan sınavsız üniversiteye geçiş sağlanmalıdır. Öğrenciler boş yere yarıştırılıyor. Bu mantık dünyanın hiç bir yerinde yok. Siz öğrencileri böyle hırsızlıkla suçlayıp batı illerine göndereceğinize bu öğrencilere anadilde eğitim hakkı tanıyın. Burdan hükümete sesleniyorum . Anayasa paketine 'Anadilde eğitim' maddesini koyun biz size her türlü desteği veririz." dedi.

BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ise, öğrencilerin haklarını savunmaya devam edeceklerini belirterek, YÖK'ü ayrımcı uygulamalardan vazgeçmeye çağırdı.

Açıklamanın ardından 5 dakikalık bir oturma eylemi yapan grup daha sonra öğrencilere destek amacıyla Sanat Sokağı'nda açılan 'ÖSYM sürgünü öğrencilerle dayanışma' çadırına giderek burada başlatılan imza kampanyasına destek verdi.

Kaynak:>Gazetevan

Hiç yorum yok:

ÖSYM ve diğer eğitim haberleri