Cuma, Nisan 30, 2010

YGS'de düşündürücü sonuç

Bir gazetecinin ''16 soru çözmenin 140 puanı geçmeye yeterli olduğunu söylediniz. Ancak 70 bin üzerinde aday 140 puanı aşamadı. Bunu neye bağlıyorsunuz?'' sorusu üzerine Yarımağan, bu sınavı değerlendirirken çok dikkatli olunması gerektiğini vurgulayarak şunları kaydetti:

''Örneğin basın mensuplarının 'sıfır çeken' dediği bir kitle var. Bu kitle bu sene azaldı. Niye azaldı? Bir soruyu iptal ettiğimiz için azaldı. Soruyu iptal etmeseydik bu kitle daha çok olurdu. Yani geçen sene 24 bindi, bu sene 14 bine indi. Bu kitleyle ilgili, bunların bilgi düzeyinin sıfır olduğunu söylemek mümkün değil. Sınava giriyor aday, belli bir beklentisi var. Mesela morali bozuluyor, boş kağıt verip çıkıyor. Bu adayın bilgi düzeyinin boş olduğunu söylemek mümkün değil. Diğer taraftan gerçekten ben de hayret ediyorum. Soruların yüzde 10'unu bile yapayan 70 bin kişi var. Liseyi bitiren bir adayın soruların yüzde 10'unu yapabilmesi gerekir. Soruların yüzde 20'sini bile yapamayan 200 bin'lik bir kitle var. Bunlar düşündürücü ama değişik nedenleri olabilir.''

Adayların bu sınava farklı nedenlerle, farklı biçimde girdiğini vurgulayan Yarımağan, adayların bir kısmının hiçbir beklentisi olmadan kendini sınamak için sınava girdiğini, bir kısmının soruların cevaplarını cevap kağıdına aktarmadığını, bir kısmının üniversiteye girme beklentisi olmadığını, bazılarının ''elini kolunu sallayarak'' hiçbir hazırlık yapmadan, kendini denemek için girdiğini anlattı. Yarımağan, ''Ciddi bir araştırmayla bu başarısız olan adayların başarısızlık nedenlerini ortaya koymak gerekir. Sadece sonuçlara bakarak bunu yapmak mümkün değil'' dedi.

Hiç yorum yok:

ÖSYM ve diğer eğitim haberleri